Evo kako koronavirus utiče na DJECU: Ako primjetite OVE SIMPTOME odmah trebate reagovati!

Evo kako koronavirus utiče na DJECU: Ako primjetite OVE SIMPTOME odmah trebate reagovati!

Situacija sa pandemijom korona virusa je dosta komplikovana u većem dijelu svijeta, ali i neki ljudi iz svega toga ipak izvlače neku korist, posebno kada su kriminalci i profiteri u pitanju, koji i u najvećoj krizi zarađuju veliki novac na tuđoj muci. Po mnogim stručnjacima, osobe starije od 65 godina su najugroženija kategorija ljudi, jer su svi oni većinom slabijeg imuniteta i zdravlja, ali mnogi se pitaju šta je sa djecom kada je korona virus u pitanju.

Podaci koje do sada imaju pokazuju da su djeca skoro pa 100% imuna na ovaj virus, te da je veoma mali broj oboljele djece od virusa u cijelome svijetu, a i kada neko dijete se zarazi, taj virus teže prelazi na druge osobe. Međutim cijela ova stvar sa izolacijom i na djecu djeluje negativno, posebno psihički, pa je tako jedna majka otkrila:“Otkad smo zatvoreni u kući zbog pandemije, uočila sam da moj četverogodišnji sin traži da ponovo pije iz flašice, one iz koje je pio kada je bio mala beba. Primjećujem i ozbiljno nazadovanje u njegovim motoričkim sposobnostima, ali i u načinu razmišljanja i govoru.” Druga majka je ispričala svoja iskustva: “Moj sin ima osam godina, ali je odnedavno ponovo počeo da spava sa nama noću, nešto što je prestao raditi prije dvije godine. Sin moje koleginice sa posla koji ima šest godina počeo je potpuno bez razloga da se boji muha, crva i drugih insekata.”

Psihoterapeut Šeril Zigler naglašava da sve ove iznenadne promjene u ponašanju imaju direktnu vezu sa koronavirusom, te je dala i svoje objašnjenje za ovakve promjene u ponašanju: “U zadnje vrijeme jako često mi se javljaju klijentice koje se žale kako im djeca nazaduju, počinju opet pričati kao bebe, ne hodaju već pužu, plaču za svaku sitnicu, spavaju sa roditeljima i slično. Ali za to sve ima jednostavno objašnjenje. Djeca na ovaj način pokazuju svoj strah i traže, čak mole, za pomoć, traže taj osjećaj sigurnosti koji su imali ranije.”

Dodala je da su djeca, posebno ona mlađa, lišena svega onoga što su naučila u svome kretkom životu, te su ograničena na život u zatvorenom,a ako je neko od njenh roditelja zaražen, onda nemaju nikakav kontakt sa njima, te tada dbijaju osjećaj da ih ta osoba više ne voli. Ona savjetuje da roditelji nikako ne trebaju da ignoriraju ovakva ponašanja svoje djece, ali i da su velike šanse da će se dijete veoma brzo vratiti na stari put,kada i sva ova kriza prođe

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*