IDITE HITNO KOD DOKTORA! Ovo Je Prvi Znak Da Imate Kamenac U Bubregu!

IDITE HITNO KOD DOKTORA! Ovo Je Prvi Znak Da Imate Kamenac U Bubregu!

Bol je glavni simptom koji ukazuje na to da imate kamen u bubregu, ali i prije toga možete otkriti ovo stanje.

Kamen u bubregu je vrlo česta pojava, a nastaje kao rezultat od skupljanja minerala i sitnih kristala u mokaći koji se nakon nekog vremena razvija u kamen. Jedan od glavnih simptoma razloga za pojavu ovog problema jeste nedovoljno unošenje vode ili druge tečnosti, što znači da tokom jednog dana izbavujete manje od jednog litra uina.

Do bola dolazi kada se kamen unutar tijela pomjera, međutim ukoliko ne osjećate bol, a idete često u toalet, to može biti prvi pokazatelj da se radi o kamenu u bubregu. Pored toga, drhtavica, povraćanje i mučnina su također jedni od simptoma, pa ako primjetite kombinaciju ovih neugodnosti, što prije se javite ljekaru.

U nekim slučajevima je potrebno samo piti veću količinu vode kako bi se potaknuo izlazak kamenca, međutim ponekad su kristali toliko veliki da ne mogu proći kroz mokaćni sistem pa je s toga potrebna operaciona intervencija. Međutim rizik od pojave bubrežnog kamenca ćete smanjiti ukoliko budete povećali ispijanje tekućine na bazi vode jer na taj način razrjeđujete mokaću.

Potrebno je da ograničite unos životinjskih masti, šećera, alkohola, te je potrebna da održavate normalnu kilažu koji je preduslov za prevenciju od pojave bubrežnog kamenca. Također jedan od razloga pojave kamenca jeste i nedovoljan unos kalija kao i pretjerano konzumiranje mineralne vode. Uzročnikom kamenca u bubregu se smatra i dehidracija, koja je u današnjem vremenu brzog načina života sve prisutnije. (balasevizam.novi.ba/foto:print screen balasevizam.novi.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*